Skip to main content

Ontstaan

In het voorjaar van 1966 sluimert bij André Vanden Broele het idee om een ploeg op te starten met ex-spelers van de eerste ploeg van KFC Poperinge. André was in die tijd bestuurslid van KFC Poperinge. Spelers, vaak studenten die op kot gingen en die niet meer wekelijks trainden, konden zo toch nog competitievoetbal blijven spelen. André heeft de naam ‘studax’, wat staat voor ‘ijverige student’, dus niet toevallig gekozen.

Officiële startschot

Op 1 juli 1966 houdt het allereerste bestuur ‘Studax Poperinge’ boven de doopvont. Dit gebeurt tijdens de Algemene Vergadering en in aanwezigheid van ere-voorzitter Valère Debreus, voorzitter Arthur Gombeir en schatbewaarder Paul Deraedt. De rest van het bestuur bestaat uit Ghislain Masselus, Marcel Dupont en Herman Lahaye. Oprichter en monument André Vanden Broele wordt secretaris en blijft veertig jaar lang actief in het studaxbestuur.

De gouden jaren ’60-‘70

Prachtig palmares

Op sportief vlak laat de pas in het leven geroepen studaxploeg er geen gras over groeien. Het team wordt op het einde van zijn eerste seizoen meteen vice-kampioen in de gewestelijke reservenreeks. In de daaropvolgende periode speelt Studax jaar na jaar kampioen. Het succes trekt veel nieuwe spelers aan, waardoor in 1970 beslist wordt om ook een B-ploeg op te richten. De A-ploeg komt vanaf het seizoen 1969-1970 uit in de Studax-reeks en de B-ploeg speelt in de reservenreeks. Ook de B-ploeg scheert meteen hoge toppen.

Een overzicht:

  • 1966-67: tweede plaats
  • 1967-68: kampioen
  • 1968-69: kampioen
  • 1969-1970: kampioen
  • 1970-71: A-ploeg kampioen, B-ploeg 3de plaats
  • 1971-72: Beide ploegen kampioen
  • 1972-1973: A-ploeg 3de plaats, B-ploeg kampioen
  • 1973-1974: Beide ploegen kampioen

Later bleven beide ploegen vele ereplaatsen verzamelen Ook in de Beker van België. Maar het zou uiteindelijk tot 2002 duren vooraleer de A-ploeg nog eens de titel pakte. Vanaf 1977 start Studax ook met één, later twee, zaalvoetbalteam(s) in de Poperingse Hoppecup.

Bloeiende vereniging

Ook naast het voetbalveld zit Studax niet stil. De nadruk ligt van bij het begin op de familiale en gezellige sfeer. Studax neemt in die tijd jaarlijks deel aan volleybal- en basketbaltornooien, maar ook aan plaatselijke atletiekwedstrijden. En er wordt jaarlijks een Studaxkoningin verkozen, een Sinterklaasfeest en een autozoektocht georganiseerd. Om geld in het laatje te krijgen zijn er onder meer de wekelijkse tapdiensten. Vanaf 1974 kun je alles wat reilt en zeilt binnen Studax volgen via een kroniek. In 1967 gaat Studax voor het eerst samen op reis naar Wolnzach. Wist je dat Studax aan de basis lag voor de latere verbroedering tussen Wolnzach en de stad Poperinge?

De jaren ‘80-‘90

Studax speelt in de jaren ‘80-‘90 geen kampioen meer, maar wint in 1985, op de vooravond van zijn 20ste verjaardag, de Beker van België. In de competitie nestelen beide ploegen zich jaar na jaar in de subtop van het klassement. De nevenactiviteiten worden steeds breder en behalve schieting op de liggende wip, wordt er nu ook elk jaar gebold en getennist. Onder impuls van Marc Dewilde organiseert Studax vanaf de jaren ’90 ook steeds vaker optredens en filmavonden om de kas te spijzen.

De 21ste eeuw

In 2002 mag de A-ploeg na lange tijd nog eens proeven van de kampioenstitel. Vanaf het seizoen 2005-2006 spelen beide ploegen in de Studax-reeks en spelen we jaarlijks twee derby’s. Op het veld gaat het er vaak bitsig aan toe, maar nadien worden in de kantine, bij een hapje en een drankje, de rangen opnieuw gesloten. Behalve gevoetbald wordt er tussen 2000 en 2006 vooral veel feest gevierd, met als orgelpunt een prachtige receptie voor 250 genodigden bij caravans Decuyper. Dit ter gelegenheid van ons 40-jarig bestaan. In 2016 ,voor onze 50ste verjaardag, doen we dit nog eens over. Ook ‘El Sympatico’ Jean-Marie Pfaff is telkens van de partij.

Vanaf 2005 verdwijnt de kroniek wat naar de achtergrond, want vanaf dan heeft Studax een eigen website. Later komt daar ook nog een eigen Facebook-pagina bij. Twee nieuwe vaste activiteiten worden op de agenda geplaatst, namelijk een wijnavond en een quiz. De laatste jaren vinden opnieuw veel jongere spelers hun weg naar Studax. Daarom werd enkele seizoenen geleden beslist om de B-ploeg opnieuw in te schrijven in de gewestelijke reservenafdeling. Maar de derby en bijhorende BBQ blijft gewoon jaarlijks doorgaan.

Trouwe trainers

De allereerste Studax-trainer was KFC-coryfee Sidon Devos. Na hem volgde een korte interimperiode van Hubert Lebbe en Martial Merlevede. Vanaf 1980 nam Jef De Leeuw het sportieve roer over. Zijn opvolger Johny Dekwae startte in 2001 en leidde op zijn onnavolgbare manier twintig jaar lang de troepen. In 2021 gaf Johny de fakkel door aan Giovanni Deseure. Giovanni is pas de zesde trainer in bijna zestig jaar Studax-geschiedenis.