Skip to main content

Wist je dat Studax (opgericht in 1966) aan de basis lag van de verbroedering tussen Wolnzach en Poperinge?

Hoe het begon

In 1967, na de ‘rally’ (autozoektocht die Studax jaarlijks organiseerde), verzamelden de Studaxers in het voetballokaal (nu café De Snoek) van toenmalig uitbater Alfons Demarey.

Tussen pot en pint opperde men dat het wel leuk zou zijn om met Studax eens samen op reis te gaan naar het buitenland.

Uitbater ‘Fontn’, ook actief als hophandelaar, was dit idee genegen en wist zijn stamgasten te vertellen dat er de maand nadien hoppefeesten waren in Wolnzach. Voor Studax een leuk uitje en voor Alfons zouden er ginder handelscontacten kunnen gelegd worden.

Rechts op de foto wijlen Alfons Demarey

Geen tijd te verliezen

De tijd drong en Studax-oprichter André Vanden Broele bleef niet bij de pakken zitten. Hij besloot de voorzitter van de Wolnzachse voetbalclub een brief te schrijven.  Die man was tevens voorzitter van de coöperatieve van de hop van Hallertau.

Met de hulp van een lerares Duits in de ‘penitenten’, de overbuurvrouw van Studax-bestuurslid Marcel Dupont kwam de brief tot stand. De brief kwam goed toe en Studax werd uitgenodigd op de plaatselijke hoppefeesten. Met 26 man reisden ze met auto’s af naar het Beierse Wolnzach.

Ter plaatse

Samen met 3000 andere feestvierders genoten de Studax-spelers en hun entourage er van het Duitse bier in stenen kruiken.

Ook aanwezig, ‘onze’ hopkoning van 1966, Marcella Foulon, die er op zondag plaats mocht nemen op de praalwagen die meeging in de hoppestoet.

Onze hopkoningin Marcella Foulon op de praalwagen.

Er werd ook gevoetbald, maar onze Studax-ploeg bleek meer dan een maatje te klein voor de plaatselijke ‘Mannschaft’. Studax verloor met 7-1. Het is niet duidelijk of de uitspattingen van de avond voordien hier iets mee te maken hadden.

Officiële verbroedering

Het jaar nadien, in 1968, kwam dan voor het eerst een Duitse delegatie op tegenbezoek. Deze mensen werden officieel ontvangen op het stadhuis en woonden de feestelijkheden bij.

Ook toen werd er uiteraard een match georganiseerd. Om niet opnieuw zwaar de boot in te gaan werd de Studax-ploeg ‘aangevuld’ met spelers van de eerste ploeg van KFC Poperinge. Met resultaat want Studax/KFC Poperinge won de match met 3-2.

Match ging door op de ‘Kouter’ (waar nu de Binnenkouter is) – Achteraan huizen van de Switch Road – Rechts hoppeveld van Alfons Demarey

Bron: WesthoekVerbeeldt en André Vanden Broele (Studax-oprichter en helemaal links onderaan deze foto)