Skip to main content

Mooi moment voor Studax-secretaris Marc Dewilde vrijdagavond. In de gotische zaal van het Poperingse stadhuis ontving hij de stedelijke onderscheiding “Sportverdienste van het jaar 2019”. Hij kreeg deze erkenning omdat hij zich al meer dan 32 jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor Studax en de sport in de stad. Alle aanwezigen waren het erover eens dat Marc een ‘terechte’ winnaar is. Dat bleek ook uit de vele lovende reacties op sociale media.

Marc kwam al in 1985 bij Studax terecht en zit al sedert 1987 in het bestuur. Als speler miste hij zelden een training en ook nu nog kun je hem elke donderdagavond op of naast het trainingsveld terugvinden. Als bestuurslid volgde hij in 2003 Martial Merlevede op als secretaris. Een functie die hij tot op vandaag nog steeds ter harte neemt.

Drijvende kracht achter vele culturele initiatieven

Marc drukte vrij snel zijn stempel en bleek een geboren organisator. Om de vereniging financieel gezond te houden en wat meer uitstraling te bezorgen haalde hij onder meer Papa Chico, cabaretier Karel Declercq en Dranouter Dance naar Poperinge. Marc stak zijn schouders ook onder de jaarlijkse optredens of thema-avonden in zaal Palace. Johan Verminnen, Bart Herman, Guido Belcanto en vele anderen vonden onder zijn impuls vlot de weg naar Poperinge.

Doorzetter

Wie Marc een beetje kent moet toegeven dat hij niet snel van zijn ideeën en principes afwijkt. Toen het enkele jaren geleden op sportief vlak slecht ging bij Studax leek het voor de meeste bestuursleden onvermijdelijk om van twee ploegen naar één te gaan. Marc hield het been stijf en zette alles op alles om de B-ploeg van de ondergang te redden. Hij overtuigde een groep jonge spelers van KBS Poperinge om de overstap naar Studax te maken. Als we vandaag zien hoe de jonge gasten voor een nieuwe dynamiek zorgen binnen de club, dan is dat vooral Marc zijn verdienste.

“In elk bestuur moet er een slecht karakter zitten, en bij Studax ben ik dat.”

Bewaker van de Studax-geest

Studax wil een voetbalvereniging zijn voor jong en oud, voor getalenteerde en minder getalenteerde spelers én voor mensen van alle rangen en standen. Marc zorgt er voor dat deze visie bewaakt en uitgedragen wordt. Elk jaar slaagt hij er in om vers bloed aan te trekken. Hij staat erom bekend om alle leden en ereleden sterk en meermaals aan te sporen om deel te nemen aan de activiteiten. Hij zet hiervoor ruim op tijd alle beschikbare communicatiemiddelen zoals mail, sms en Facebook in. Zo krijgt niemand de kans om iets te ‘vergeten’ of iets anders in te plannen.

Bekijk hier de foto’s van de uitreiking.