Skip to main content

Marc Dewilde (65) stopt als secretaris bij Studax KFC Poperinge. Bestuurslid en ex-speler Maarten Verbeke volgt hem op. De wissel was achter de schermen al even aan de gang, maar op 1 juli is het officieel. Marc, die zichzelf graag een ‘dwarsligger’ noemt, kan trots terugblikken op een rijkgevulde periode bij Studax. Hij was er speler, secretaris, ploegafgevaardigde en organisator van tal van Studax-activiteiten. Marc knipt de banden met zijn geliefde club niet door, want hij blijft actief in het bestuur.

Secretaris sinds 2000

In 1987 kwam Marc in het Studax-bestuur en in 2000 werd hij secretaris. Secretaris zijn betekende toen nog veel meer ‘schrijfwerk’ dan nu. Nieuwe spelers aansluiten, uitnodigingen voor activiteiten en wedstrijdorganisatie… alles ging per brief. Elk jaar gaf de club ook een ‘Kroniek’ uit. Veel typ-, kopieer- en drukwerk dus. Om kosten te besparen bedeelde Marc bijna alle post aan huis. Marc loodste de club naar de 21ste eeuw en introduceerde begin jaren 2000 de eerste Studax-website.

Geboren organisator

Marc deed veel meer dan enkel administratie. Vroeger genereerde Studax zijn inkomsten vooral uit ‘diensten’. Concreet betekende dit dat er elk weekend spelers en bestuursleden gingen ‘tappen’ en ‘opdienen’ voor andere verenigingen. Toen dit wegviel moesten er alternatieven komen. Marc nam hier een voortrekkersrol in. Zijn eerste initiatief, een Sinterklaas-show met Papa Chico, was meteen een schot in de roos.

Bloeiende activiteiten

Studax ging ook de culturele toer op. Zo haalde Marc onder meer Johan Verminnen, Willem Vermandere en vele andere artiesten naar Poperinge. Ook cover- en tributebands passeerden de revue. Deze activiteiten spijsden de clubkas. Op die manier kon men zich ook al eens iets permitteren. Denk hierbij aan de legendarische Studax-reizen naar Parijs en Amsterdam en de feestelijkheden voor het 45ste (2011) en 50ste jubileum (2016) van de club. 

Sterk karakter

Marc is iemand die hard ijvert voor tradities en waarden. Hij heeft zich altijd ingezet om de banden met de moederclub aan te halen en te versterken. “Je hebt dwarsliggers nodig om een trein op de rails te houden”, zo luidt zijn motto. Twee keer in de clubgeschiedenis dreigde Studax met slechts één in plaats van twee ploegen in competitie aan te treden. Iets wat Marc absoluut wou verhinderen. Hij beet zich hierin vast, ging op zoek naar nieuwe spelers en slaagde in zijn missie. Al van in zijn beginjaren maakte Marc deel uit van het Studax-zaalvoetbal en nadien is hij zich er steeds over blijven ontfermen. Toen in 2019 de zaalvoetbalploeg werd opgedoekt, was dit voor Marc dan ook een grote teleurstelling. 

Logische opvolger

Marc kreeg het de afgelopen jaren zwaar te verduren op privévlak. Hierdoor gaf hij al een tijdje terug aan dat het tijd werd voor opvolging. Maarten Verbeke nam geleidelijk aan een aantal taken over. Maarten startte bij Studax als speler in 2005 en maakt ook al 7 jaar deel uit van het bestuur. Hij is nog maar de vierde secretaris in de 57-jarige geschiedenis van Studax.

Marc startte bij de miniemen van KFC Poperinge. Hij was er jeugdspeler tot zijn 17de. De jonge Marc speelde daarna één seizoen in de eerste ploeg van KBS Poperinge. Daarna verhuisde hij als beroepsmilitair naar Duitsland. In 1985, hij was toen 28, keerde Marc terug naar België. Hij sloot zich meteen bij Studax aan. Marc kwam in die periode uit voor de B-ploeg, samen met onder meer Rudy Torreele en Jean Verstraete (nog steeds bij Studax). Marc maakte ook deel uit van de zaalvoetbalploeg. Toen hij op ‘Studax-leeftijd’ kwam, speelde hij ook nog voor de A-ploeg. Van de A-ploeg was hij ook meer dan 10 jaar ploegafgevaardigde. Door rugproblemen hing Marc op 62-jarige leeftijd zijn schoenen definitief aan de haak.